Vanhat koulukuvat ovat ehkä yksi suurimpia järkytyksen aiheuttajia ainakin omalla kohdallani. Miksi ihmeessä minulla oli kolmannen luokan kuvassa nuo kamalat kiharat? Varmaan pikkuleteillä tehdyt. Viidennen luokan kuvassa hiukseni ovat... no, pitkät, pidemmät kuin minulla on koskaan ollut. Ehkä viimeinen kuva luonnollisen värisistä hiuksistani, jos kevään 2010 juurikasvukuvia ei lasketa - ei kai. Seitsemännellä luokalla otsatukkani oli suunnattoman kamala - sellaista lyhyttä en enää ikinä leikkauta!

Kouluvuoteni-kirja osoittaa käsialani muutoksen. Ensimmäisellä luokalla oikeinkirjoitus ei ollut aivan hallussa ja käsialakin oli kummallinen - piirsin pilkut todella paljon monimutkaisemmin kuin nykyisin. Saamani koulutarvikkeet-kohtaan kirjoitin: "viivotin, kynä, pyyhekumi, puu-värit"... Entä sitten lempiaineet? Äidinkieli, musiikki? Äidinkielen ymmärrän ehkä, mutta musiikki? Harrastuksiini kuuluivat tuolloin partio, kuviskerho ja näytelmäkerho... Vai niin.

Toisella luokalla aloin näemmä saivarrella kirjaan... Missä istun-kohtaan kirjoitin "tuolilla". Lempiaineet kaikki paitsi liikunta. OK... Ja harrastukset partio ja näytelmäkerho, jotka jäivätkin sitten toisen luokan jälkeen pois harrastuksistani.

Kolmannella luokalla lempiaineissa lukee kuvaamataito, käsityö ja äidinkieli. Kuvaamataito on aine, joka alkoi kääntyä inhokkiaineeksi seitsemännellä luokalla. Onneksi se loppui silloin... Ja miten olen kolmannella luokalla voinut tykätä luistelusta? En kyllä enää.

Neljännellä luokalla kuvaamataito ja käsityö olivat näemmä lempiaineitani... Okei. Kolmannella ja neljännellä oli niin, että puoli vuotta oltiin teknisessä työssä ja puoli tekstiilissä. Teknisessä työssä minulla meni aina todella kauan töiden valmiiksi saamisessa.

Viidennellä luokalla lempiaineissa lukee venäjä, englanti ja kuvaamataito. Istun paikallani, no niinpä tietysti, miksi vastaamaan muullakaan tapaa.

Kuudennen luokan kohdalla ei ole kamalasti mitään erikoista. Lempiaine englanti, lukuvuoden alkamis- ja päättymispäivissä kysymysmerkit. Niinpä niin.

Seitsemännellä luokalla lempiaineissa lukee englanti ja kotitalous. Kotitalous jäikin sittemmin siihen, en ottanut sitä valinnaiseksi. Ranskan olisin halunnut, tarpeeksi moni ei valinnut, joten varavalinnainen saksa tuli sitten. En valita. Nyt kävi näin - ranskan voi ehkäpä aloittaa lukiossa. Aika varmasti itse asiassa.

Kahdeksannella luokalla lempiaineiden kirjo vaihtui. Äidinkieli, historia, ruotsi ja saksa. Nykyisin ne ovatkin sitten ruotsi ja saksa - ainakin tähän asti ovat olleet. Katsotaan sitten lukiossa.