Jollain tapaa nostalgista kuunnella Maija Vilkkumaan Eitä. Varsinkin, kun muistaa, miten pienenä luuli, että siinä lauletaan: "Hän sanoo maailma on vaarojen varikko". Karikostahan siinä oikeasti lauletaan, mutta mistäpä sitä silloin pienenä olisi voinut tajuta?

Joka tapauksessa Maijan musiikkia on tullut kuunneltua aika kauan. Ei se tietenkään ole ollut mitään oi-minä-fanitan-Maijaa-ja-kuuntelen-tätä-koko-ajan-juttua. Ei laisinkaan. Voisi vaikka sanoa, että innostun kuuntelemaan Maijan musiikkia, sitten unohdan ja pian taas huomaan kuuntelevani Maijaa. Näin siinä vain joskus käy.

Joka tapauksessa muistan lauleskelleeni joskus kolmannella luokalla juurikin nimenomaista Eitä. Muistan myös, miten ystäväni kanssa kuuntelin joskus Maijan ensimmäistä levyä ystäväni luona koulun jälkeen. Nämä ovat juurikin tällaisia pienenpieniä juttuja.

Muistan, kun isäni osti Maijan levyn Se ei olekaan niin. Muistan levyn ostoskorissa ostosten seassa. Joskus piirsin kuvan jokaiseen levyn kappaleeseen liittyen. Lauleskelin Kesää ja kesäbiisiksihän se on loistava. "Kesä, eikä mitään tekemistä..."

Olen ollut yhdessä Maijan konsertissa. Se oli 8.3.2007. Olin siis tuolloin 12-vuotias. Konsertista en aivan pilkulleen muista kaikkea. Sieltä kuitenkin ostettiin minulle Maijan fanipaita. Se kävi tietysti myöhemmin pieneksi minulle, mutta kai ehdin sitä jonkun verran käyttääkin.

Muistan Maijan Totuutta ja tehtävää-kokoelma-albumin. Ainakin muistan kuunnelleeni Hei tietä ja muistan sen musiikkivideonkin. Muistan, kun luokkakaverini puhuivat siitä jotakin. Sen kummempia muistoja ei tästä levystä kuitenkaan ole...

Superpallon ilmestyessä olin seitsemännellä luokalla. Levystä ei kuitenkaan siltä ajalta ole painunut mieleen mitään erityisiä muistoja. Joskus myöhemmin luukutin Luokkakokousta, mutta se oli kylläkin jo kahdeksannella luokalla. Jos ei muista, ei muista.

Kunnes joet muuttaa suuntaa-albumi ostettiin keväällä 2010. Olin kahdeksannella luokalla, rippikoulu oli edessä. Olin ostamassa rippijuhlaan kenkiä ja ostin samalla levyn. Kuuntelin levyä, aluksi taisin kuunnella ensimmäisiä biisejä, mutta suursuosikkini eivät ole aivan levyn alussa.

Puhumattakaan kaikista muista pienistä Maija-jutuista. Maijan mukaan koiramme Vilkku sai nimensä. Mietimme nimeä, kun radiossa alkoi soida joku Maijan biisi. Huudahdin "Maija Vilkkumaa!" tai jotain sen suuntaista, että radiota laitettaisiin kovemmalle. "Maija?" äiti ehdotti koiran nimeksi. Ja Vilkkuhan siitä tuli.

Eikä sovi unohtaa, mikä oli alkuperäinen syyni värjätä hiukset punaiseksi... Maija mainitsi jossain haastattelussa hiustensa väriksi punaisen (tosin aika tumma punainen on) ja jostain syystä halusin värjätä hiukseni punaisiksi. Maijaan liittyvät pienet asiat ovat siis vaikuttaneet elämääni.