Niinpä niin. Jotain -18 astetta pakkasta ja varmasti muuttuu kylmemmäksi. Ei kiva. Ei ole todellakaan yhtään kiva käydä pakkasessa lenkillä koiran kanssa. Pitää pukea kamalasti päälle ja silti on kylmä...

Ei sillä, etteikö talvessa olisi hyviäkin puolia. Maisemat ovat aika kauniita ja puhtaita ja niin poispäin. "Niin on kauniita kuuraiset puut", Maija Vilkkumaan Kuuraiset puut-biisin sanoin. Varsinkin silloin kun aurinko paistaa, lumiset puut ja maisemat näyttävät kyllä niin kauniilta. Ja plussana on pakko sanoa se, että koirat pysyvät ainakin puhtaina eivätkä niiden turkit likaannu.

Miinuspuolena tulee kylmyys. En tykkää varsinkaan kovista pakkasista. Lisäksi kun pakkaseen lisätään vielä tuuli... Ei kiva. Entä sitten lumisade? Kyllä pieni lumisade menettelee mutta sitten kun sitä tuntuu putoavan taivaalta saaveittain. Ja jostain syystä nuoskalumikelitkään eivät innosta, vaikka silloin onkin lämpimämpää. Ja pakko sanoa, että koirien varpaanvälit ovat täynnä lunta talvilenkkien jälkeen.

Valoa vain ei aina tunnu riittävän, mutta valokin on koko ajan lisääntynyt. Eniten on tympinyt se, että koulupäivän aikana paistaa aurinko ja kun päästään kotiin, valosta ei ole tietoakaan. Valokuvausreissut keskittyvät viikonloppuihin.

Ehkä tässä vähitellen lähestytään kevättä. Tai ehkei vähitellen, kun lunta on noin paljon. Vuonna 2009 täällä oli lunta kunnolla vielä huhtikuun alussakin... En muista, miten viime vuonna. Ei ne lumet täällä kamalan aikaisin sula. Saisi se kevät tulla.

Toisaalta alkukevät on inhottavaa aikaa, kun lumet sulavat ja on märkää. Toisaalta taas luonto alkaa heräillä eloon ja purot solisevat... Mutta sulamassa oleva lumi on vähän ärsyttävää. Pihalla onkin joskus pitkän aikaa jonkun lumikasan jäänteet. Kerran me kaivettiin pihalle talvella kuoppa lumeen ja kun lumet sulivat, näytti kuin pihalla olisi ollut kraatteri. Tänä vuonna näyttää varmaan enemmän kukkulalta... Tänä keväänä tulen olemaan pyöräillessäni varovaisempi, viime vuonna kaaduin kivasti, kun tiellä oli vähän sitä mössölunta. Mitään ei käynyt, mitä nyt hanska kastui ja pyörän kori meni väliaikaisesti vinoon.

Kevätaurinko on kuitenkin ihana ja ilma lämpenee kivasti. Odottaa vain sitä aikaa, kun pääsee vetämään kesäisemmät vaatteet päälle ilman että jäätyy. On se lämpötilaan tottuminen ihmeellinen asia. Se lämpötila, missä keväällä tuntuu lämpimältä, tuntuu syksyllä kylmältä ja niin poispäin.

Sitten tulee kesä. Pääsee valokuvaamaan melkein milloin tahtoo, paitsi jos sataa. Luonto on vihreimmillään. On lomaa koulusta. On aikaa.

On lämmintä. Pahimmista helteistä en silti todellakaan tykkää. Enkä sateesta. +20 astetta riittää minulle ihan hyvin, eivätkä koiratkaan helteistä nauti. Ei helteillä tule tehtyä muuta kuin juotua litroittain vettä ja syötyä suolatikkuja... Ja entä ötökät sitten? Itikat ovat niin inhottavia. Pahimmassa vaiheessa kesää itikat ovat sisälläkin ja yritäpä nukkua, kun joka puolelta kuuluu ininää. Eivätkä paarmat, mehiläiset, ampiaiset ja kimalaisetkaan suosikkeihini kuulu. Jotenkin kammoan ampiaisia, mehiläisiä ja kimalaisia enkä tykkää paarmoistakaan. Eikä minua ole edes koskaan pistänyt ampiainen.

Käärmeisiin en onneksi ole törmännyt usein. Vuonna 2009 loppukesästä näin kyllä yhden kyykäärmeen, kun olin pyöräilemässä ja ohitin sen ja ajoin jonkinlaisella kiireellä kotiin. Muuten en ole käärmeitä kohdannut (onneksi). Kun käärmeistä on täällä kuullut riittämiin, ei naurata ajatus siitä että käärme puraisisi koiraa. Täällä päin kun sellaistakin on (ylläri) tapahtunut.

Kesällä tosin on usein kaikkea kivaa. Matkoja, keikkoja, pääsee valokuvaamaan. On myös toisaalta välillä todella tylsää. "Kesä, eikä mitään tekemistä", lauletaan Maija Vilkkumaan biisissä Kesä. Ja tottahan se onkin.

Ja on vuorossa syksy. Syksyn ruska on kyllä kaunista, jos se on kunnollista. Mutta ruskeat lehdet - hyi. Punertavissa lehdissä on sitä jotain.

Valo alkaa syksyllä vähentyä, mutta toisaalta saattaa saada kivoja ruskakuvia. Onkin myös melko kaunista. Tykkään alkusyksystä vähän samaan tapaan kuin keväästäkin.

Syksyn sateet ja tuulet sekä lämpötilan viilentyminen eivät ole kivoja. Sateet - hyi. Koirat kuraantuvat, kengät kuraantuvat, kaikki kastuu. Viilenee ja tuntuu kylmältä. Ja pian ollaan valmistautumassa taas talveen.